Hoe werken optiesEr zijn verschillende dingen die gedaan kunnen worden met gekochte opties. Je vraagt je misschien wel eens af, hoe werken opties? Dat wordt hier nu uitgelegd. Er zijn namelijk een aantal dingen die er gedaan kunnen worden, maar wat er gedaan wordt is er weer afhankelijk van welke optie je hebt gekozen. Bij de ene optie kun je kopen en bij de ander verkopen en wat houdt dit dan in? Zijn er meerdere kansen als je meerdere opties hebt of hoe gaat het in zijn werk? Als je daar meer over wil weten dan is het aan te raden dat je deze pagina eens goed door gaat nemen. Je krijgt hier namelijk meer informatie over de mogelijkheden van de opties en hoe dat het allemaal in zijn werk gaat. Veel mensen oefenen eerst voordat zij echt met opties aan de slag gaan. Gelukkig kan dat ook. Online worden er programma’s aangeboden zodat je kunt oefenen en dan zie je vanzelf wat je kansen zijn en wat je allemaal met een bepaalde optie kunt doen. Zorg dat je hier alle tijd voor neemt zodat je in je op gaat nemen wat je mogelijkheden zijn en pas het dan toe in de praktijk als je echt opties gaat kopen.

Een gekochte optie, wat nu?

Als je een optie hebt gekocht, dan zijn er een aantal mogelijkheden. Als het over een calloptie gaat, dan heb je een recht gekocht om de onderliggende waarde voor een bepaalde prijs te kopen. Bij een putoptie heb je het recht om de onderliggende waarde voor een bepaalde prijs te verkopen. Het is niet zo dat je hier perse gebruik van moet maken, het is geen plicht, het is een recht dat je hebt dat je in mag zetten maar dat hoeft dus niet. Mocht je nu de keuze hebben gemaakt om een optie te kopen, dan kun je een paar dingen doen. Je kunt uitoefenen, je kunt verkopen en je kunt hem laten lopen. Maar wat houdt het nu in? Als je hem laat lopen, dan leggen we dit uit aan de hand van een voorbeeld.

plus500
Stel je voor je hebt een calloptie op aandelen en de uitoefenprijs is vastgesteld op 32,50. Het aandeel kost op de beurs 31 euro. Deze optie moet je dan niet uitoefenen, dat is in deze situatie niet zinvol. Als je het wel zou doen dan zou dat betekenen dat je meer gaat betalen voor de aandelen dan de beurskoers en dan heb je te maken met verlies, dat wil je niet dus dat moet voorkomen worden. Het kan overigens zijn dat deze situatie zo blijft tot de expiratie. Dan is het van belang dat je de optie niet uit gaat oefenen, deze verdwijnt dan van zelf op de expiratiedatum. Je laat de optie dan aflopen of expireren, zo wordt het in deze wereld ook wel genoemd. Maar er is ook een andere keuze. Je kunt namelijk ook de optie verkopen. Je hebt het recht op een optie, maar je kunt de optie ook doorverkopen. Dit doorverkopen kan gedaan worden op de optiebeurs. Dit wil zeggen dat een ander jouw recht over gaat nemen en dan krijg jij optiepremie. Een nog andere manier is dat je uit gaat oefenen. Het kan zijn dat je aandelen voor de prijs gaat kopen of verkopen waar je met je optie recht op hebt, dan is dat het uitoefenen van de optie. Dit wil zeggen dat de optie stopt te bestaan. De onderliggende waarde mag je dan zelf kopen of verkopen.

Investeren in opties?

Nu je een beetje weet hoe de opties werken, maak je dan de keuze om te investeren? Sommige mensen weten het al meteen en zij willen echt hoe dan ook aan de slag met de opties, je hebt die kans ook, maar vraag jezelf wel een paar dingen af. Weet je genoeg over de opties? Heb je geoefend? Ken je de mogelijkheden? Dit is namelijk wel van groot belang, je dient te weten wat je gaat doen en wat de prijzen zijn die je in gaat zetten. Opties kunnen ineens een heel andere draai krijgen als de koersen veranderen dus neem de tijd om dit in de gaten te houden. Je gaat er voor zorgen dat je winst gaat maken, die kans heb je namelijk. De risico’s kun je zo beperkt mogelijk houden, maar je hebt het helaas niet altijd zelf in de hand. Maar hoe dan ook, oefen eerst met de opties zodat jij weet wat er kan gebeuren, als je dat eenmaal weet, weet je ook wat je tegen kunt komen en misschien ook wel hoe je dat kunt voorkomen. Maak daarom nu tijd vrij om meer te weten te komen over opties en dan kan de investering snel beginnen.