Opties AEXAls het over opties AEX gaat, dan gaat het over een optie op de AEX, dit is een recht en geen plicht. Je kunt dan de onderliggende waarde van de index kopen (call) of verkopen (put), dit wordt gedaan tegen een prijs die is afgesproken (de uitoefenprijs) voor een bepaalde periode (looptijd). Je vraagt je misschien af wanneer je nu opties gaat kopen op de AEX. De call opties worden gekocht door mensen wanneer de koersstijging wordt verwacht. Je gaat dan niet de index kopen, maar je koopt de call opties. De winst zal hierdoor stukken hoger uitvallen, dit heeft te maken met de hefboom. De winst pakt hoger uit dan wanneer je voor de AEX gaat. Er is echter wel een hoger risico. Maar wanneer ga je nu de putopties op de AEX kopen? Deze wordt gekocht door mensen als de koersdaling wordt verwacht of wanneer het indexbezit beschermd moet worden tegen een koersdaling. Bij deze laatste situatie wil de indexbezitter de index niet verkopen. Dan wordt de index beschermd door winst te maken op de put opties als de koers daalt.

Inschrijven op opties

Mensen kunnen zich inschrijven op een optie op de AEX. Voor sommige mensen kan het interessant zijn dat zij in plaats van een index kopen, zelf een optie schrijven of verkopen. Als het over het schrijven gaat, dan gaat het over het verkopen van de opties, maar daar horen wel wat risico’s bij. Je krijgt als je dat gaat doen namelijk wel een leveringsplicht. De opties moeten namelijk later terug gekocht worden. Mensen moeten hierbij altijd een margin achter de hand houden. Dit is van groot belang want anders kan het meteen mis gaan. Het is van belang dat zij zich hier aan houden zodat zij niet in de problemen komen. Er moet wel goed over na worden gedacht of dat het voor jou een interessante keuze is. Sommige mensen willen zo min mogelijk risico, en dan kunnen zij deze keuze maar beter niet maken. Het gaat er om dat zij de kans om te verliezen zo klein mogelijk willen houden. Zij doen er dan goed aan om deze keuze niet te maken. Daarom moeten zij maar eens kijken wat de opties AEX dan voor hen kunnen betekenen.

Investeren in AEX opties

Steeds meer mensen willen investeren in de AEX door opties te kopen. Het kan een groot voordeel zijn, zeker als je hier ervaring mee hebt dan kun je hier veel geld mee verdienen en hier het maximale rendement uit halen. Maar het heeft ook wel met geluk te maken. Het gaat er namelijk ook om dat je in gaat zien wat je kansen zijn. De koersen gaan de ene keer goed, de andere keer misschien niet en ga je dan kopen of verkopen? Zorg dat je goed weet wat de mogelijke handelingen gaan betekenen voor je. Een verkeerde stap kan betekenen dat je veel geld verliest. Hoe dan ook, als je gaat investeren in de opties dan moet je altijd goed nadenken hoeveel je gaat investeren want je kunt het geld kwijt zijn. Sommige mensen denken dat zij altijd winst maken, maar zo is het niet. Bij de meeste mensen gaat het op en af zij winnen en verliezen. De kans is namelijk 50%. Maar als je een goede inschatting kunt maken en je kent de beurzen van de laatste jaren, dan kun je het vaak ook echt goed inschatten en is de kans om rendement te halen een stuk groter. Maak daarom nu de tijd vrij en zorg dat je gaat ontdekken hoe het bij jou gaat als je hierin gaat investeren.

Misschien durf jij het risico te nemen, of kijk je het liever even rustig aan. Je zou ook kunnen oefenen. Er zijn speciale programma’s waar je mee kunt oefenen, je krijgt dan fictief geld en dan kun je opties kopen. Je maakt dan continu keuzes en dan zie je of dat het de juiste keuze is geweest. Dit gaat er voor zorgen dat je om leert gaan met de opties, je ziet wat het in de praktijk doet als je een bepaalde stap zet. Veel mensen oefenen eerst een paar dagen of een paar weken tot zij de juiste keuzes maken en winst maken. De kans dat je gaat “verliezen” is dan een stuk kleiner omdat jij weet waar je op moet letten. Zorg dat je vanaf nu weet waar je op moet letten, verdiep je er in en zorg dat je continu het nieuws in de gaten blijft houden. Hierdoor blijf je op de hoogte van de laatste veranderingen op de beurzen en de koersen kun je per dag bekijken. Als je verwacht dat koersen gaan dalen of stijgen, dan moet je een keuze maken wat je met je opties gaat doen.