Wat zijn optiesAls je opties gaat kopen dien je eerst te weten wat opties zijn. Stel je jezelf wel eens de vraag wat zijn opties? Er wordt hier nu een antwoord gegeven op de vraag. Opties zijn namelijk effecten. Je kunt het zien als aandelen en obligaties. Bij een optie gaat het over het recht voor een vastgestelde periode over een hoeveelheid onderliggende waarde te kopen of te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Een optie kan gekocht worden op de optiebeurs, dan krijg je het recht om hier te kopen, maar ook om te verkopen tegen een afgesproken prijs. Het gaat vaak over het aantal aandelen, maar het kan ook een bedrag zijn dat in dollars wordt weergegeven of in goud of in obligaties. Echter is er ook een periode afgesproken waarin je dat recht hebt met die opties. Het kan zijn dat dit een jaar is, of een paar maanden. Je krijgt een recht als je een optie hebt gekocht. Maar daarbij dien je ook te weten dat je geen verplichting hebt om te kopen of te verkopen, maar dit mag je wel doen. Misschien kijk je graag of de periode goed is of dat je op dit moment iets goeds ziet waar je gebruik van kunt maken.

Soorten opties

Er zijn twee verschillende soorten opties. Er bestaan namelijk callopties en putopties. Bij de callopties gaat het over het recht om iets te kopen tegen een bepaalde prijs. Bij de putopties gaat het over het recht iets te verkopen tegen een bepaalde prijs. Er wordt nu dieper op ingegaan aan de hand van voorbeelden. Een belegger kan met een optie inspelen op een verwachte stijging of daling van een aandeel, dit is het geval bij de calloptie. Bij een putoptie is het juist andersom. Je gaat een recht kopen zodat jij mag verkopen. Door het kopen kun je verdienen aan de koersdaling. Er zijn opties op onderliggende waarden, maar wat zijn opties dan? Bij de onderliggende waarde gaat het over de waarde waar de optie betrekking op heeft. Er zijn opties op bijvoorbeeld obligaties, de valuta, aandelen, aandelenindices maar ook op agrarische termijncontracten.

Welke opties kies je?

Je weet nu welke opties je kunt kiezen, maar je weet misschien nog niet welke keuze jij moet maken. Neem daarom de tijd som eerst te oefenen. Als je namelijk gaat oefenen kun je kijken wat het effect is van de opties. Het belangrijkste is dat je je eigen manier gaat ontdekken, misschien heb jij wel een bepaalde manier van investeren in opties en kan die goed van pas komen. Je dient daarbij de koers goed in de gaten te houden en als je daar een goede kijk op hebt dan kan het wel eens goed van pas komen. Maak daarom nu even tijd vrij om hier meer over te weten te komen, de kans is namelijk groot dat als je hier wat meer vanaf weet dat het investeren in opties ook beter gaat. Bij de opties dien je namelijk goed te weten wat je gaat doen en waarom. Bij iedere stap die je gaat zetten dien je te weten waarom je dat zo doet, je moet je ook afvragen of dit de beste stap is die je kunt zetten. Weeg daarom alle mogelijkheden af zodat jij in ieder geval een goede keuze gaat maken en de kans op verlies zo klein mogelijk houdt. Hoe dan ook, opties hebben ook risico’s. Je weet nooit wat de koers gaat doen, vaak kun je wel een inschatting maken, maar op de beurs kan het ineens heel anders gaan. Daarom dien je dat ook goed in de gaten te houden, als het dan een keer net wat anders gaat, moet je een nieuwe inschatting kunnen maken.

Plus500

Opties en de mogelijkheden

Er bestaan veel mogelijkheden met opties. Er kunnen altijd meerdere opties worden gekozen en dan heb je ook meer om in de gaten te houden. Misschien wil je het liever klein beginnen en kies je een kleine investering om te kijken hoe dat gaat. Die keuze is aan jou. Het gaat er om dat je in gaat zien wat jouw winstkansen zijn met een optie. Als je ook weet wat het risico is, dan maak jij vanzelf de overweging of je gaat investeren of niet. Sommige mensen nemen het risico graag omdat zij weten dat zij ook een grote kans hebben om hier rendement uit te halen. Dit kan een flink bedrag zijn, dus neem zelf ook eens het risico en wie weet gaat het meteen goed. Let wel goed op dat je alleen geld gaat investeren dat je ook echt kunt missen, er bestaat immers een risico dat het mis kan gaan, maar daar ben je dan ook op voorbereid. Neem daarom de tijd om het te berekenen en maak jouw keuze.